Jdi na obsah Jdi na menu
 


Starší Plavby

Starší plavby v letech 1980 až 2004

Nejvýznamnější plavbou předlistopadového období byla bezesporu plavba ze Štětína do Švédska a Dánska (Malmö, Göteborg, Helsingborg, Helsingör, Kodaň, Bornholm a Kristiansee). Plavili jsme se společně s polskými přáteli na klasické dřevěné jachtě s/y Karaka – užili si mlhy a střídavě prohibice i pitiva. Na posledním z ostrovů nás přijal i významný člověk s kuriózně kumulovanými funkcemi: byl totiž současně  starostou, správcem majáku, poštmistrem, lékařem (na další nemožno rozpomenout) -  vše přitom zázračně stíhal a byl zato všemi místními veleben.

Přístavy na polském pobřeží a jejich majáky jsme za ta léta znali nazpaměť, i když o vjezdech do nich se to říct nedá -  měnily se v závislosti na směru a síle větru a nikdy nebyly procházkou růžovým sadem.

Nádherné zážitky byly i z Mazurských jezer a Štětínského zálivu.

Vzpomínám s úsměvem, jak jsme na Mazurách pozorovali holky, které v kanálu koníčkovaly kluky hrající v poklidu na jachtě vrchcáby – nebo

na Martina Strejce, který na Žabích ostrovech jezera Sniardwy, kde jsme se s polskými kolegy schovali po strašlivé bouři, koncertoval bravurně na varhany.

Od roku 1990, kdy skončily trapné problémy s výjezdními doložkami, míříme vždy v navigační sezóně opačným směrem než tažní ptáci – tedy na jih. Z mnoha klubových plaveb si připomínáme zejména:

1980     NDR, Švédsko - loď Apokalypsa

V té době u nás největší takřka třináctimetrová dřevěná jachta přítele Pacase byla příčinou jeho osobní tragedie. Kvůli její stavbě ho nejprve opustila rodina a když  dal loď na vodu, zjistil, že mu k plavbě jaksi chybí síly. Jeho jachtu jsme museli nejprve dát do pořádku a pak bojovat s návyky jejího majitele: tak třebas s vybržďováním kinetické energie desetitunové  lodi při přistávání vzpíráním metrovým háčkem. Když pak  loď prodal, dožíval tenhle jachtařský nestor opuštěn v železničářském drážním domku u Jablonce a vedl marný boj s rejskem. Čest jeho památce!

1982     Chorvatsko, oblast Šibenik, Zadar - loď Lassie

Byla to první plavba na jihu s neskutečně originálním kapitánem Richterem, přesněji s jeho 140 kg živé váhy a mnoha  neřestmi. Byl neuvěřitelný špindíra a všechno nám snědl. Faktem je, že plavbu měl ale v malíčku.

l993     Bulharsko,Turecko, Řecko, Varna-Istambul-Kyklady - loď Mariola

Loď kamaráda Němečka byla betonová a její  jízdní vlastnosti šílené – byla strašlivě těžká a tak se jen plazila a nestoupala. Neustále jsme na ní  bojovali s nejrůznějšími technickými problémy a poruchami. Jedinou výhodou bylo, že i v přecpané Marině nám všechny zde vyvázané lodě hned dělaly místo – tak byla totiž naše loď umouněná.

Pozoruhodným zážitkem byla návštěva řeckého kultovního ostrova Delos, následující atrakcí ostrov Santorini(Thira) - možná pozůstatek bájné Atlantidy.

1997     Chorvatsko, oblast Šibenik - loď Tynés

Loď kpt. Kramáře, povědomá české jachtařské veřejnosti tím, že se jí

nezdařilo zdolat proudy v kanálu La Manche. Což je sice lidské, jenže v tomto

případě tomu předcházela vydatná mediální příprava a tak se vše ihned rozkřiklo. Jinak bylo na lodi všechno vymakané. Majitelé to v Chorvatsku všude znali, ale měli svou kajutu, vařili si sami, a nás se poněkud stranili.

1999     Italie, Brindisi - St.Maria di Leuca – Messina - Liparské ostrovy - loď Skylla

Loď přítele Hrůši, velice spolehlivá a díky různým vylepšením jednoduchá na obsluhu. Po průjezdu mezi Skyllou a Charybdou se bonbonkem plavby  staly Liparské ostrovy - Stromboli s permanentně soptícím vulkánem(tři jeho krátery se v době naší  návštěvy chovaly každý po svém - nejmenší spal, největší jenom dýmal, zato prostřední co chvíli metal k nebi popel a  balvany), Vulcano s horkými prameny, v nichž je možno uvařit vejce, s  jezírky léčivého bahna a mračny sirných výparů.Tornádo nás tu přitom minulo doslova „o fous“.

2001     Chorvatsko, Oblast Šibenik - loď Seidi

Spíše reminiscence na dřívější plavby v této oblasti na lodi člena klubu Motlocha. Plavili jsme se, bohužel, většinou pouze na genu.

2002     Thajsko, zátoka Phang Nga, Phuket, Ko Similian - loď Piraya

Neskutečné zážitky z plavby pronajatou plastovou jachtou. Nejprve mogoty zátoky Phang Nga (proslulý ostrov Jamese Bonda s vnitřními lagunami, jeskyně s krápníky a prastarými malbami, skalisko Nehet ) s noclehem v nefalšované, na kůlech postavené muslimské vesnici Koh Pan Yi. Následovala návštěva perly ostrovní říše - souostroví Koh Similian a legendárních ostrůvků Koh Phi Phi Don a Koh Phi Phi Le ( které nedávno příšerně převálcovalo tsunami).

2004     Sardinie, Korsika - loď Sagitta

Opět zapůjčená plastová loď. Náročná plavba v navigačně obtížné oblasti (za týden absolvováno přes 300 Nm) s nádhernými zážitky, zejména z korsických přístavů Calvi a Bonifacio, ostrůvků Les Sanguinaires  a nebezpečné úžiny mezi Sardinií a Korsikou.

zpracoval Ing. Jiří Stránský

 
 

Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 81132
Měsíc: 2838
Den: 108