Jdi na obsah Jdi na menu
 


La Grace

1. část - Stavba

Slavnostním položením kýlu dnes v egyptském Suezu začala stavba největší české plachetnice, korzárské lodi La Grace. Replika dvoustěžníku z druhé poloviny 18. století o úctyhodné délce 32 metrů bude po svém dokončení sloužit zejména jako školní loď, určená k výcviku všech zájemců o jachting a námořní řemeslo. Po několikaletých přípravách se tak začíná naplňovat sen několika nadšenců ze sdružení LaGrace, kteří celý projekt také financují.

Vlastní stavba proběhne v profesionální egyptské loděnici, kde staví dřevěné lodě prakticky stejnými postupy jako v 18. století. Místo elektrického hoblíku tu člověk může vidět např. teslici. Výsledná loď bude tedy v maximální možné míře odpovídat svému historickému vzoru.

Jméno La Grace (Půvabná) nebylo vybráno náhodou. Právě tak se totiž jmenovala plachetnice prvního českého námořníka Augustina Heřmana. Ten nejprve ve službách holandské Západoindické společnosti přeplul několikrát Atlantik. Po osamostatnění se usadil v dnešním New Yorku. Zde koupil korzárskou loď La Grace a přepadal s ní španělské obchodní lodi v Karibiku. Později se stal se největším vývozcem indiga a tabáku v Americe, získal veliké panství v Marylandu a byl povýšen do šlechtického stavu. Na svůj český původ však nikdy nezapomněl, a tak dodnes najdeme v Marylandu např. Českou řeku.

La Grace nebude jen největší českou plachetnicí, ale pravděpodobně také největším českým válečným plavidlem. Jako správná korzárská loď bude totiž vybavena funkčními replikami historických děl.

Stavba proběhne v několika fázích. V květnu 2009 by měl být hotový trup lodi. Poté začne montáž nezbytného vnitřního vybavení - nábytku, rozvodů vody, elektřiny, odpadů a klimatizace. Současně budou zahájeny práce na takeláži - stěžních a lanech. Věříme, že za rok loď spustíme na vodu.

Bližší informace o lodi a její historii, fotografie a deník, mapující průběh stavby naleznete na www.lagrace.cz.

____________________________________________________________________________________________________________

1.česká školní plachetnice – La Grace 2.díl

Stavba repliky pirátské lodi z 18.století úspěšně pokračuje. 

I když briga La Grace stále neopustila duny saharského písku, stavba roste jako z vody. Úspěšně se podařilo zvládnout první etapu. Tou byla stavba trupu a většiny interiérů. Když jsme s Danem Roseckým připravovali podklady pro stavbu a sepisovali časový plán, ani ve snu nás nenapadlo, že by se nám podařilo dokončit první etapu již po šesti měsících. Přestože to nebylo vůbec snadné, stavba rostla neuvěřitelně rychle. V prosinci 2008 jsem podepsal první smlouvy s loděnicí v egyptském Suezu a už v lednu 2009 se nám podařilo položit kýl této nádherné lodi. Den za dnem pak na vedle připravené plošině vznikalo žebro za žebrem. Jedni dělníci je vyřezávali a jiní stavěli na připravený kýl tak, že během několika týdnů vzniklo monstrum podobné obří kostře velryby. Potom se lodní tesaři pustili do obšívky lodě ? prken, kterými se ve vodorovném směru svazují žebra a vzniká tak jakási kůže, která již dává tušit konečný tvar trupu. Když jsme poté uzavřeli loď ze shora palubou a celou natřeli ochrannou barvou proti hnilobě dřeva, La Grace vypadala, jako že už je téměř dokončena. Jenže znáte to, je to stejné jako u stavby domu. Hrubá stavba je dokončena a všichni kolem se radují co je uděláno práce. Teprve truhláři, elektrikáři, instalatéři, motoráři, plachtaři a mnozí další vědí kolik dřiny je ještě před námi. A tak jsme se do toho dali s ještě větší vervou. Jak se nám to daří zjistíte kdykoliv v aktualitách na stránkách www.LaGrace.cz.

A pokud se i vy ptáte, kdy bude stavba dokončena, odpovím diplomaticky ? bojím se to říct nahlas, abych to nezakřikl, ale doufám, že už na jaře 2010 loď slavnostně spustíme a vydáme se na její první zkušební plavbu. Ta povede na jih egyptským Rudým mořem. První cesta bude zkouškou lodi i lidí a jejich schopností. Pokud u toho chcete být, poplujte s námi třeba i vy! A pokud chcete dokonce přiložit i ruku k dílu nebo jinak podpořit naše snažení, ozvěte se mi. Budu se těšit na společně splněné dětské sny.

Pepa Dvorský
kapitán lodi La Grace

________________________________________________________________________________________________________

La Grace byla spuštěna na vodu

5.12.2010 v jedenáct hodin a jednu minutu se La Grace poprvé zhoupla na vlnách Rudého moře.

"Byl to opravdu životní zážitek. Pomocná loď nás odtáhla na bójku asi 700 m od břehu a my se na dvě lana uvázali. Je to paráda. Bouchli jsme šampaňský, zazpívali si Vzhůru na palubu a opět se pustili do práce. Dotahování takeláže, škrábání paluby od asfaltu. Kluci motorářský a elektrikářský si užívali také svoje a oživovali všechny podivné vnitřní systémy lodi. Večer jsme malému Fildovi zahráli čerta a Mikuláše, popili a upadli do postelí."

Pepa Dvorský

________________________________________________________________________________________________

Vyšla kniha o zrodu La Grace

Člen našeho klubu kapitán Pepa Dvorský vydal knihu autora Jaroslava ForštaLa Grace pluje!“, která popisuje, jak se zrodila replika historického plnoplachetníku La Grace. Kniha je k nahlédnutí u něho doma a také u předsedy klubu Jirky Stránského. Dá se koupit po objednávce na emailu: ShipLaGrace@gmail.com a stojí 449 Kč.

Upoutávka v Power Pointu

 
 

Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 81955
Měsíc: 2953
Den: 129